Parklaan 46 B-2300 Turnhout, Belgium   +32 14 720275   info@horsten.be
CHINA
BRUSSELS

BLOG

PREFACE Bart Horsten to Ed Sander's book CHINA TALK 4
4.9.2017

The following text (in Dutch only) was written by Bart Horsten as a preface of China Talk 4, the new book published by Ed Sander. For a link to the free e-book or to order hard copies of the book, please click HERE.

Voorwoord China Talk 4

China is een fascinerend land met vele facetten. Regelmatige China-reizigers blijven zich verbazen over de verrassende wendingen en de zo verschillende cultuur. Ook mensen die voor het eerst met China te maken hebben, voelen een grote nood om meer te begrijpen van dit complexe land met zijn aparte cultuur en omgangsvormen en niet-aflatende uitdagingen.

De oorsprong van deze verschillen zit diepgeworteld in de Chinese geschiedenis en filosofie, en uit zich in alle aspecten van de samenleving. Waar je ook gaat of staat in China, de Chinese cultuur is alomtegenwoordig, weliswaar dikwijls niet direct zichtbaar. En daar zit de grote valkuil: veel westerlingen die privé of zakelijk met Chinese mensen of zakenpartners te maken hebben laten zich nog al te vaak vangen aan deze culturele verschillen, dikwijls met onverwachte en ongewenste consequenties.

Zelf reis ik al sinds 1999 regelmatig naar China, bijna altijd om zakelijke redenen, en ook ik blijf nog altijd met grote ogen kijken naar de verbazende snelheid van ontwikkeling van het land. Zelfs als ik eens 2 of 3 maanden niet in China geweest ben stel ik vast dat er weer iets nieuws gebeurd is dat ik blijkbaar gemist heb. De kans is echter groot dat, als ik nog eens 2 of 3 maanden later terugkeer, dit fenomeen alweer voorbijgestreefd is en er weer iets anders ‘hot’ is. Of om het in “Lucky Luke”-termen te zeggen: China verandert sneller dan zijn schaduw…

Daarom zijn de artikels van Ed Sander voor mij al jaren een belangrijke houvast en tegelijkertijd een leuke ontspanning. Ed slaagt erin om de vele aspecten van dit intrigerende land heel bevattend te belichten. Hij houdt zich niet bezig met uitvoerige cultuurhistorische en academische uiteenzettingen, maar schrijft vanuit zijn eigen ervaringen, met allerlei leuke anekdotes. Vanuit een authentieke interesse in China en de Chinezen vertelt hij in deze nieuwe verzameling van artikels over het dagelijkse leven in China, de omgang met Chinezen in China of met Chinese toeristen in Europa, de alomtegenwoordige aanwezigheid van sociale media en internet in China, nieuwe trends die in China opduiken, en ga zo maar door.

Ik zou zeggen: dompel je onder in China en laat je verrassen en inspireren door deze nieuwe bundel met verhalen. Ik ben zeker dat het je zal helpen om China een klein beetje beter te begrijpen en dat je bij je volgende China reis of contact met Chinezen een beetje beter voorbereid zal zijn.

Maar vergeet niet, wat vandaag waar is, kan morgen alweer anders zijn, dus laat dit ook een aanzet zijn om China én Ed Sander te blijven volgen en je open te stellen voor dit ongelooflijke land.

Bart Horsten

25 mei 2017

< back to overview