Parklaan 46 B-2300 Turnhout, Belgium   +32 14 720275   info@horsten.be
CHINA
BRUSSELS

BLOG

Hoe Horsten International uw ogen en oren kan zijn in China
21.9.2021

De wereld is vandaag nog steeds in de greep van de coronacrisis. Tenzij je een geldig werkvisum hebt of om humanitaire redenen naar China reist, houder bent van een APEC Business Travel Card, of een diplomaat of Chinese inwoner, blijft het voor westerse zakenmensen moeilijk om een visum voor China te krijgen. Onze verwachting is dat zakenreizen naar China pas terug mogelijk zullen zijn vanaf midden 2022, of mogelijk zelfs later. Bijgevolg worstelen veel bedrijven met de vraag hoe zij hun zaken in China vanop afstand kunnen beheren of opstarten. 

Horsten International heeft een oplossing voor dit probleem. Jaren geleden ontwikkelden wij reeds een uniek businessmodel voor westerse KMO’s die nog weinig of geen verkopen hebben in China, eventueel wel al een Chinese importeur, nog geen eigen verkopers of bedrijf in China, maar die toch een aanwezigheid en een vorm van controle willen creëren in China. Een in China gevestigde en Chinees sprekende Horsten projectmanager treedt op als parttime vertegenwoordiger, liaison en ‘waakhond’ van het bedrijf en kan, indien gewenst, zelfs een naamkaartje en mailadres van de klant gebruiken. Deze projectmanager beheert het project vanuit China, is in direct contact met de westerse klant en wordt ondersteund door de rest van het Horsten team in België en China als backoffice (o.a. voor strategisch advies, logistiek, communicatie, administratie, marketingondersteuning, enzovoort).

Veel westerse KMO’s onderschatten de noodzaak aan het opbouwen en onderhouden van relaties in China en een gedegen follow-up. Gebrek aan kennis over China brengt uitdagingen met zich mee, vooral in de eerste jaren van het project, nog versterkt als gevolg van de coronacrisis. Via dit unieke businessmodel heeft de klant twee vliegen in één klap:

  • Enerzijds een ‘eigen’ vertegenwoordiging in China aan betaalbare kosten, wat van cruciaal belang is en veel credibiliteit geeft naar Chinese klanten of partners.
  • Anderzijds is er geen administratieve overlast en zijn er nauwelijks risico’s en kosten die meestal gepaard gaan met het hebben van een eigen bedrijf of eigen personeel in China. 

Dit model biedt ook veel flexibiliteit: na één tot drie jaren, als de China business goed ontwikkelt, kan de tijdsbesteding door de projectmanager worden verhoogd of zelfs iemand fulltime aangenomen worden. Als het project – om welke reden dan ook – echter niet succesvol is, is het eenvoudig om de samenwerking stop te zetten zonder al te grote financiële implicaties of andere negatieve gevolgen. In de afgelopen decennia zijn veel van onze klanten op deze manier erin geslaagd om succesvol te zijn in China. 

Een uitgebreid overzicht van onze samenwerkingen met klanten uit binnen- en buitenland is te vinden op de volgende link, https://www.horsten.be/clients/show-all/. Bij veel van deze projecten waren wij van in het begin betrokken bij het marktonderzoek, het strategisch plan, de zoektocht naar geschikte agenten of distributeurs en de daaropvolgende onderhandelingen, registratie van trademarks en alles wat daarbij komt kijken. Nadat de strategische beslissing genomen was, bleven we vaak betrokken voor de verdere implementatie en opvolging van het project, aanwezigheid op beurzen, online- en offlinecommunicatie, enz. Voor bepaalde klanten zorgden we zelfs voor de oprichting van een eigen juridische entiteit in China en de begeleiding bij de rekrutering van een fulltime verkoper.

Op basis van onze uitgebreide expertise en ons grote netwerk bieden wij onze klanten een allround assistentie en een aanzienlijke toegevoegde waarde om de Chinese markt te betreden in een stapsgewijze aanpak, waarbij wij oplossingen bieden voor een optimale aanwezigheid in China en een duurzaam rendement. 

Aarzel niet om ons te contacten voor meer informatie of indien je een meeting wil plannen om de mogelijkheden te bespreken voor je China project.

< back to overview