Parklaan 46 B-2300 Turnhout, Belgium   +32 14 720275   info@horsten.be
CHINA
BRUSSELS

BLOG

Het milde parfum van de perzikbloesem - Een roman van Lieve De Clerck
3.8.2015 - Bart Horsten

Gedurende mijn 17-jarige carrière als China consultant en ondernemer heb ik, naast een schuchtere poging om wat Chinees te leren, ook altijd blijven lezen over China, zowel fictie als non-fictie, klassiekers en hedendaagse lectuur, in het Nederlands of in het Engels. Het studeren van de Chinese taal en het lezen over China heeft mij enorm geholpen om de Chinese cultuur beter te begrijpen, ook in functie van het zakendoen met China. Daarom zou ik dit ook aan iedereen die zaken doet met China willen aanbevelen. Het is steeds verrijkend om nieuwe dingen te leren over dit complexe en fascinerende land, of ook eens een ander perspectief te ontdekken over zaken of gebeurtenissen die ik al kende of waarover ik ondertussen mijn eigen mening heb gevormd.

In die context las ik recent het nieuwe boek van Lieve De Clerck: ‘Het milde parfum van de perzikbloesem’. Het boek vertelt het verhaal van 5 generaties van de familie Liu tegen de achtergrond van de politieke en socio-culturele gebeurtenissen in China van het einde van de 19de eeuw tot vandaag. Lieve heeft met dit boek een gigantische opdracht tot een goed einde gebracht. Het boek is heel duidelijk een monnikenwerk geweest, Lieve heeft tijd noch moeite gespaard om het verhaal te vertellen op een manier die blijft boeien. Eindelijk nog eens een boek waar je op elke pagina kan ervaren dat de auteur het boek bijna als haar ultieme levenswerk geschreven heeft.

Lieve schrikt er niet voor terug om de lezer mee te nemen in de boeiende geschiedenis van China tijdens de afgelopen 150 jaar, zonder dat het een geschiedenisboek wordt dat in herhaling valt. Het interessante is dat ze ook de gebeurtenissen die iedereen ondertussen wel kent, zoals bijvoorbeeld het verhaal van het Plein van de Hemelse Vrede in juni 1989, weet te schetsen vanuit een heel nieuw en verfrissend standpunt. Bovendien slaagt ze er ook in om op een hele beeldende en zelfs poëtische manier de gebeurtenissen te schetsen, zonder te vervallen in te beschrijvende fictie.

Als je in deze rustige zomermaanden nog een boek zoekt om te lezen, kan ik je dit boek absoluut aanbevelen. Maar let op, als je eraan begint, kan je het niet meer wegleggen.

Voor meer informatie verwijs ik naar de website http://www.lieve-declerck.eu.

< back to overview